ISDN wordt per 1 april 2020 niet meer ondersteund. Mocht je nu nog gebruik maken van services via ISDN, dan is het nu tijd om over te stappen naar de toekomst: VoIP telefonie

Wat is ISDN?

Al bijna 25 jaar verloopt de vaste telefonie over ISDN-lijnen. ISDN staat voor Integrated Services Digital Network en biedt een vorm van digitale telefonie via de ‘gewone’ telefoonlijn. Je kunt via dezelfde lijn meerdere gesprekken en datadiensten tegelijkertijd uitvoeren omdat de data digitaal wordt verstuurd. Dat geeft vooral bedrijven veel vrijheid. Toch is deze digitale techniek niet ideaal. Door de komst van het breedband internet kwamen er veel goedkopere alternatieven en werd duidelijk dat ISDN toch veel restricties heeft. Zo zijn andere diensten lastig te integreren en ben je gebonden aan dure apparatuur. 

ISDN is inmiddels een verouderde techniek en is duur in onderhoud. Daarnaast is er de afgelopen jaren een alternatief ontwikkeld; VoIP oftewel bellen via internet. Dit is een logische ontwikkeling, omdat de infrastructuur in Nederland op internetgebied één van de beste ter wereld is en we nagenoeg overal internet hebben. Het alternatief voor ISDN is inmiddels zo ver ontwikkeld dat besloten is de dienst ISDN per 1 april 2020 definitief uit de lucht gehaald wordt. Je hebt dus nog maar even voordat de stekker er echt helemaal uit is. Kies  daarom vandaag nog voor een goed alternatief voor ISDN telefonie! 

Zakelijke telefonie

ISDN stopt, wat nu?

Nu de ondersteuning voor ISDN stopt, ben je genoodzaakt om te oriënteren op een nieuwe dienst voor zakelijke telefonie. Hosted VoIP is in de meeste gevallen de beste oplossing. Hierbij krijg je een digitale telefooncentrale in de Cloud. Omdat je nu geen fysieke telefooncentrale meer nodig hebt, bespaar je fors op aanschaf- en onderhoudskosten. Daarnaast ben je met een VoIP telefooncentrale overal bereikbaar. Het enige wat je nodig hebt, is een internetverbinding!

Voordelen VoIP telefooncentrale

VoIP telefonie, goed alternatief voor ISDN?

VoIP biedt je een snelle, veilige en betrouwbare telefoonverbinding met veel meer mogelijkheden.
Waarom is VoIP dan zo’n vooruitgang? VoIP betekent voluit Voice over Internet Protocol. Dit betekent dat je niet meer afhankelijk bent van een telefoonkabel, want alle communicatie loopt via het internet. Eigenlijk verandert alleen de manier van het transporteren van een gesprek en merk je er als eindgebruiker nagenoeg niets van. Omdat de telefonie via het internet verloopt, ben je niet fysiek gebonden aan een locatie. Hierdoor is bijvoorbeeld verhuizen naar een ander kantoor heel eenvoudig; je pakt je toestellen op en verbind ze weer met het internet op je nieuwe locatie.

Daarnaast is het niet meer noodzakelijk een telefooncentrale op locatie te hebben, maar kun je gebruik maken van een telefooncentrale in een datacenter (Cloud). Je kunt dus met jouw zakelijke nummer overal verbinding maken met jouw telefooncentrale, dus overal ter wereld kun je nu bellen en gebeld worden met jouw zakelijke nummer. Ideaal als je vaak buiten de deur bent of met je team niet op één locatie werkt! 

Qua functionaliteiten zul je er met VoIP zeker niet op achteruitgaan, want met VoIP telefonie wordt het makkelijker en voordeliger om externe systemen te koppelen. Zo kun je eenvoudig jouw CRM laten koppelen aan jouw VoIP account. Zo heb je direct alle gegevens bij de hand als een klant belt! Daarnaast kun je zelf online jouw belplannen instellen, extra modules beheren en jouw telefoniepakket aanpassen.  

Voordelen VoIP telefonie

 • Telefoniepakket is eenvoudig naar wens uit te breiden
 • Geen telefoonkabel meer nodig
 • Eenvoudige koppelingen met externe systemen
 • Eenvoudig zelf online te beheren
 • Niet gebonden aan een fysieke locatie
 • Haarscherpe telefoongesprekken
 • Gratis softphone om te kunnen bellen via pc/laptop
 • Gratis mobiele app

Overstappen naar VoIP: waar moet ik op letten?

Snelle internetverbinding

Als basis heb je een goede internetverbinding nodig. Met voldoende snelheid, kun je een kwalitatief hoogstaand telefoongesprek voeren via VoIP. Wil je vier of meer telefoons in gaan zetten voor VoIP telefonie? Dan zullen we ook enkele aanpassingen doorvoeren aan de internetmodem/router.  Sommige telecomproviders die VoIP aanbieden, verplichten je een internetverbinding af te nemen bij je telefonie, omdat ze de telefoniedienst niet over een verbinding laten lopen van een andere provider.
Bij EigenNummer kijken we alleen naar de snelheid van je internetverbinding, de provider maakt niets uit. Wil je toch zeker weten dat je over het snelste internet beschikt? Kies dan bij de bestelling van Vaste Telefonie voor de optie ‘Supersnel internet’. Aan de hand van jouw bedrijfslocatie kijken we welke internetsnelheid maximaal haalbaar is en stellen een offerte voor een internetabonnement voor je op, waarbij je optimaal gebruik kunt maken van de maximale internetsnelheid.

VoIP telefoon

VoIP telefoons

Gebruik je nu vaste telefoontoestellen voor ISDN? Dan is het in de meeste gevallen nodig om de telefoons te vervangen voor telefoons die VoIP ondersteunen. Dit komt doordat de ISDN toestellen zijn gekoppeld aan een ISDN centrale. Eigenlijk kun je stellen dat het toestel ‘dom’ is en alle ‘slimmigheid’ vanuit de centrale kwam. Voor VoIP telefonie is dat anders en heb je ‘slimme’ toestellen nodig; SIP-toestellen.
SIP is een protocol om VoIP telefoongesprekken op te zetten. Het voordeel van deze toestellen is dat je  niet meer gebonden bent aan een bepaald merk en je alle merken door elkaar heen kunt gebruiken. Bij EigenNummer kun je je SIP toestellen gelijk mee bestellen. Wij configureren ze zodat je ze zelf alleen nog maar hoeft te verbinden met een kabel aan het internet.

Onze VoIP telefoons
Vast Op Mobiel

Je telefoonnummer behouden

Je kunt gewoon je telefoonnummers behouden, ook al verandert de techniek van ISDN naar VoIP. Wel zo handig omdat iedereen je nummer al heeft. Het omzetten van ISDN naar VoIP kan heel snel en bij de meeste providers heb je geen last van uitval bij de omschakeling. Bij EigenNummer is de gemiddelde omschakeltijd maar een minuut! 

Vaste telefonie met nummerbehoud

Bekabeling

Voor VoIP telefoons heb je een datakabel nodig en geen telefoonkabel zoals in het verleden. Een datakabel is dezelfde kabel die gebruikt wordt om computers aan te sluiten op het internet. Op de kabel staat een codering die aangeeft welk type kabel het is en welke snelheid er doorheen kan. Voor telefonie heb je minimaal een CAT5e kabel nodig. Dit is al jaren de standaard datakabel in kantoorgebouwen, dus waarschijnlijk gebruik je deze kabels allang.

Heb je niet genoeg kabels naar je bureau gelegd? Dan kun je dat op verschillende manieren oplossen:

 • Koop een toestel te kopen met twee gigabit poorten. Je prikt de kabel die nu in je computer zit in het toestel en vanaf het toestel verbindt je zo’n zelfde soort kabel weer met je computer. Op deze manier deelt je computer en je telefoontoestel dezelfde kabel.
 • Werk met draadloze toestellen via de WiFI of via een aparte DECT-zender. Zo heb je geen extra kabels nodig en kun je jouw toestellen écht overal gebruiken.
 • Installeer onze softphone software op je computer, dan heb je geen fysieke telefoons meer nodig! Met Softphone bel je namelijk direct via jouw pc of laptop. Voor de optimale geluidskwaliteit raden we jou aan om gebruik te maken van een headset. Bekijk hier de softphone headsets die EigenNummer aanbiedt.

Veel gestelde vragen

Ben ik bereikbaar bij een internetstoring?

Helaas komt het wel eens voor; je hebt een internetstoring. Ben je dan ook niet bereikbaar? Dat is afhankelijk van de keuzes die je hebt gemaakt. Heb je je telefonie ondergebracht bij een provider die je verplicht ook een internetverbinding af te nemen, dan ben je tijdens een storing in de meeste gevallen ook niet bereikbaar. Bij EigenNummer is dat anders. Wij stellen in dat wanneer het gesprek niet afgeleverd kan worden, deze automatisch een back-up route volgt. Dit kan bijvoorbeeld een directe doorschakeling zijn naar je mobiel. 

Kan ik mijn hardware aansluiten op een VoIP verbinding?

In het verleden zijn er veel apparaten gemaakt die je op een telefoonlijn aan moest sluiten. Omdat bij de omschakeling van ISDN naar VoIP de oude telefoonlijn niet meer actief is, is het verstandig om te onderzoeken of je er klaar voor bent. Verouderde apparatuur die vaak nog gebruik maken van een telefoonlijn zijn:

 • Inbraak- en brandmeldinstallaties
 • Frankeermachines
 • Deurintercoms
 • Pin-automaten 
 • Fax-apparaten 

Voor al deze apparaten zijn mogelijkheden voor ombouw of is er een goed alternatief beschikbaar. Twijfel je? Neem dan contact met ons op. Wij geven je graag advies over de beste mogelijkheden om jouw apparatuur met het internet te verbinden. 

Vaste telefonie bestellen    Advies of contact aanvragen